Canelons de Festa Major

cuina catalana

Les ciutats de Barcelona i Tarragona, han celebrat a finals de setembre les seves festes majors en honor a les seves respectives patrones, La Mare de Déu de la Mercè i Santa Tecla. S’han organitzat un munt d’actes públics i festius amb una participació multitudinària de ciutadans i ciutadanes que han aprofitat el bon temps per sortir al carrer a gaudir de la seva ciutat, les seves platges, els seus museus, els monuments, parcs i jardins, esdeveniments culturals, … Però al marge dels concerts i espectacles diversos, a cada casa s’ha produït també un acte de cultura tradicional de primer nivell: l’àpat de Festa Major.

Al voltant de cada taula s’han aplegat grans i petits per gaudir d’una gastronomia casolana elaborada amb ingredients escollits de primera qualitat, en honor a la Ciutat. I a moltes d’aquestes cases s’ha aprofitat per fer un plat tradicional i festiu per excel•lència: els canelons. Acompanyats d’una copa de cava ben fresquet, o una copa de bon vi de la terra, els canelons fets a casa constitueixen per si sols tota una expressió joiosa.

 Canelons a la barcelonina

Canelons a la barcelonina

Ingredients:

  • 12 canelons,
  • 1 cervell de xai,
  • 250g de carn de porc a trossos,
  • 1 pit de pollastre,
  • 2 fetges de pollastre,
  • 1 ceba petita,
  • 2 tomàquets madurs,
  • 1 tòfona,
  • 1 copa de vi ranci,
  • 1 cullerada de farina,
  • 2 decilitres de llet,
  • oli sal, pebre,
  • 20g de mantega.

Beixamel:

  • 1/2 litre de llet,
  • 40g de mantega,
  • 40g de farina,
  • 50g de formatge ratllat,
  • sal, pebre i nou moscada.

Bulliu els canelons en abundant aigua salada, lentament uns quinze minuts, removent-los sovint. Una vegada cuits, traieu-los amb una escumadora i poseu-los en un atuell amb aigua freda. Passats uns minuts, col•loqueu-los sobre un drap estès, un al costat de l’altre, a punt per farcir.

Fregiu la carn a trossets i el pit de pollastre sense ossos, en una cassola amb una mica d’oli. Daureu lleugerament i afegiu els fetges i la ceba tallada fina, ofegueu-ho, afegiu els tomàquets ratllats, ruixeu amb el vi i deixeu coure-ho uns minuts fins que s’hagi evaporat; finalment, afegiu-hi el cervell (ben net de sang), assaoneu amb sal i pebre. Passeu les carns pel molinet. Escalfeu la mantega, daureu la farina i ruixeu-ho amb la llet. Afegiu altra vegada les carns picades amb la tòfona, també picada; deixeu coure 5 minuts. Retireu-ho del foc i deixeu refredar. Poseu una mica de farcit en cada caneló i enrotlleu-los; col•loqueu-los un al costat de l’altre, però sense prémer-los, en una safata amb una mica de beixamel.

Per la beixamel: En un atuell al foc, desfeu la mantega, afegiu-hi la farina i deixeu que cogui una mica, tot removent amb l’espàtula, afegiu-hi la llet i removeu amb el batedor de mà perquè no es formin grumolls; deixeu coure lentament sense parar de remoure, fins que la salsa s’espesseeixi; assaoneu amb sal, pebre i nou moscada.

Aboqueu una mica d’aquesta salsa a sota dels canelons; poseu els canelons a sobre i després cobriu-los amb la salsa que queda. Ensalgueu-los amb el formatge ratllat i poseu-los a gratinar.

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: best suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv