L’energia que ens envolta

Segons el Feng Shui, el dormitori és el lloc que més s’assembla a l’úter matern, és el lloc on molts matins despertem simulant la primera posició fetal. Al dormitori transcorre un terç de la vida humana, per això necessitem que ens ajudi a equilibrar i reposar, però en moltes ocasions, no li donem la importància que té i obviem que el dormir és un dels actes més important perquè es regenerin nostres cèl·lules.

Cada vegada hi ha més persones que pateixen insomni, que malgasten la seva energia o vitalitat en contrarestar desequilibris provocats per un somni ineficient. Tenim un contaminant invisible que no es veu, no se sent, no s’olora, no es toca, no s’assaboreix, però hi ha persones que ho senten conscient o inconscientment, ja sigui pels efectes que provoca en el seu cos o per una sensació de incomoditat, que en alguns casos provoca mal de cap, insomni, variacions en la pressió arterial, trastorns d’atenció i memòria, i en altres casos pot arribar a provocar indirectament patologies més greus com el càncer: és la contaminació electromagnètica.

Torre alta tensió

 

Em sembla interessant tractar aquest tema perquè sembla que en l’era de la informació, els llocs més sans són en què no hi ha cobertura de mòbil i no arriba internet sense fils.

Quines són les fonts de generació de camps electromagnètics d’alta i baixa freqüència? En el nostre entorn torres de mitja o alta tensió, línies de distribució elèctrica o transformadors, antenes de telefonia mòbil, en l’interior d’edificis (habitatges, lloc de treball, …) equips electrònics, electrodomèstics (televisors, neveres, rentadores, microones …) , petits transformadors, ordinadors, ascensors, transmissors de ràdio i televisió, telèfons sense fil, wifi, mòbils, bluetooh, …

Quins efectes pot tenir en l’organisme? Segons l’OMS, de l’1 al 3 per cent de la població mostren electrosensibilitat i pateixen símptomes com cansament, cefalea, marejos, vertigen, sudoració, irritació cutània, picor, envermelliment de la pell, estrès, taquicàrdia, formigueig, insomni, fatiga, dolor muscular, o canvis de l’estat d’ànim davant la proximitat habitual d’una font. A Espanya hi ha un documental que recull els coneguts casos de leucèmia en nens d’una escola de Valladolid, però, sense arribar als casos greus d’aquest reportatge, hi ha molts altres efectes més generalitzats com l’insomni o no dormir profundament.

En aquest supòsit, segons Mariano Bueno, expert en Geobiologia i fundador de l’Associació d’Estudis Geobiològics GEA, els camps electromagnètics inhibeixen la producció de melatonina, hormona activadora de la reparació cel·lular, i això nit rere nit impedeix la regeneració de les cèl·lules, provocant mals de cap, malalties articulars, disfuncions orgàniques, depressió del sistema immunitari ia llarg termini, pot derivar en patologies neurodegeneratives, leucèmies o tumors.

Quan dormim amb ones electromagnètiques al nostre voltant nostre cervell detecta que hi ha perill, deixa de crear melatonina i dirigeix la seva energia a compensar aquesta situació. Qualsevol radiació electromagnètica intensa inhibeix la glàndula pineal, encarregada de segregar melatonina i impedeix a les cèl·lules reparar degudament pot provocar depressió, desànim, manca d’energia per afrontar situacions quotidianes en la vida personal o laboral i això sol tenir efectes sobre el desenvolupament del nostre treball .

El 2007 es va crear el grup BioIniciative, que compta amb un portal a internet on es poden consultar centenars d’estudis científics publicats, amb els efectes de les ones electromagnètiques en la salut humana.

A més del temps que passem a casa, també el lloc de treball pot ser un focus d’aquest tipus de contaminació, de fet, a part del conegut síndrome de l’edifici malalt, cada vegada hi ha més malalties que estan relacionades, com la Lipotrofia semicircular.

Una altra dada interessant és que, malgrat el reconeixement oficial a nivell internacional del potencial nociu de la contaminació de baixa freqüència, la legislació vigent a l’Estat espanyol, tant laboral com domèstica, és tan permissiva amb els nivells de contaminació elèctrica i magnètica que no protegeix del risc del que ens alerten les investigacions científiques.

Actualment es permeten nivells de fins a 500 microtesles en entorns laborals i de fins a 100 en els residencials, mentre que els científics independents recomanen no superar 0,1 microtesles. En aquest sentit cada país estableix els seus propis límits. Per exemple, en emissions de telefonia mòbil la recomanació de la resolució de Salzburg l’any 2000 fixa els límits a 0, 001 uW/cm2 (0,06 V / m) a l’aire lliure i de menys de 0,0001 uW/cm2 ( 0,02 V / m) per exposició a RF en interiors ia Salzburg ja han arribat a aquests límits, mentre en altres països estem encara molt lluny d’aquests nivells.

Segons Agustí Bocos, advocat ambientalista en una entrevista publicada a la contra de la Vanguardia afirma “Espanya permet 400 microwatts per centímetre quadrat. Castella-la Manxa, 0,1 microwatts; Catalunya, 200. A Nova Zelanda, el nivell permès és de 0,01, ia Nova Gal • les del Sud, Austràlia, 0,001. És com dir que en un lloc es pot anar a 200 quilòmetres per hora i en un altre a 100.000 “.

Des de l’àmbit dels recursos humans ens dediquem al desenvolupament de les persones quant a les seves competències (lideratge, intel • ligència emocional, negociació, gestió del temps, planificació, …) però, les condicions físiques de l’entorn de treball poden estar exercint un impacte negatiu en el rendiment i l’eficàcia de les persones i en el seu propi desenvolupament professional.

Alguns consells dels experts són:

 

Al dormitori:

  • Orientar el capçal del llit al nord-est.
  • Evitar matalassos amb molles o suports metàl·lics.
  • Evitar capçals metàl·lics al llit.
  • Caminar descalç a l’arribar a casa després del treball.
  • Evitar en les tauletes de nit les ràdio despertadors elèctrics (utilitzar de piles o bateria), telèfons o equips electrònics, així com mòbils o carregadors d’aquests.
  • La TV de pantalla plana irradia poc, en canvi la de tub catòdic emet radiació fins a quatre metres travessant murs, pel que és possible que aquesta arribi de la TV d’un veí.
  • Apagar el wifi a la nit.

A la feina:

  • Utilitza auriculars per al mòbil i evitar l’enganxar-lo al crani (avui se sap que el mòbil enganxat al crani durant més de deu anys duplica les possibilitats de desenvolupar un tumor cerebral i equival a fumar durant 20 anys un paquet diari de cigarrets).
  • Utilitza materials nobles en taules i cadires, com la fusta.
  • Assegurar la connexió a una presa de terra.

 

Maica Lanero. Consultora de Recursos Humans,  Desenvolupament Organitzacional i Coach.

 

 

 

 

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: best suv | Thanks to trucks, infiniti suv and toyota suv